معمولا همه افرادی که با کامپیوتر و انواع هارد دیسک سروکار دارند با واژه بدسکتور (BadSector) آشنایی دارند. اما در ابتدا و قبل از تعریف بدسکتور باید تعریفی کلی از سکتور (Sector) داشته باشیم تا بتوانیم بعد از آن با مفهوم بدسکتور آشنا شویم.
سکتور یکی از واحدهای تقسیم بندی دیسکهای مغناطیسی و دیسکهای نوری است. هر شیار به قسمتهای کوچکتری تقسیم میشود که به هر یک از این قسمتها سکتور گفته میشود. هر سکتور اندازه ثابتی از اطلاعات را ذخیره میکند که این اندازه برای دیسک سخت معمولاً ۵۱۲ بایت (اندازه هر سكتور به طور معمول برابر با 517 بايت مي باشد كه 512 بايت آن برای ديتا و 5 بايت ديگر ، برای اطلاعات كنترلی در نظر گرفته شده است ) و برای دیسکهای نوری معمولاً ۲۰۴۷ بایت است. اندازه همه سکتورها با هم برابر است. هارد دیسکهای جدید از سکتورهای ۴۰۹۶ بایتی استفاده میکنند. در بین هر دو سکتور یک شکاف وجود دارد تا ابتدا و انتهای سکتورها را بتوان تشخیص داد که به این شکاف گپ (Gap) گفته میشود. همچنین از گپ برای تنظیم کردن سرعت هد خواندن و نوشتن هم استفاده میشود. سکتورها میتوانند به صورت منطقی یا فیزیکی باشند. اندازه سکتور فیزیکی در کارخانه و توسط شرکت سازنده مشخص میشود و اندازه سکتور منطقی هم توسط سیستمعامل مشخص میشود و مضربی از اندازه سکتور فیزیکی است.
اطلاعات هر سکتور از سه قسمت تشکیل شده است:
1) هدر (Header) سکتور: این قسمت مربوط به اطلاعاتی در مورد خود سکتور (مانند آدرس آن) است
2) فضای دادهها: که مربوط به دادههای ذخیره شده در سکتور است.
3) کد تصحیح خطا (ECC): این بخش شامل چکسام و مقداری داده است که طی الگوریتم خاصی میتواند دادهها را بازیابی کند
در پاسخ به این سوال که بدسکتور چیست باید بگوییم که بدسکتور به سکتور خرابی میگویند که به درخواستهای خواندن یا نوشتن پاسخ نمی دهد و میتوانند روی هاردهای مغناطیسی و همچنین بر روی هاردهای جدید SSD ایجاد شوند.
انواع بدسکتور:
باید بگوییم که در حافظه ها دو نوع بدسکتور ایجاد میشود، نوع اول بدسکتورها از آسیبهای فیزیکی ایجاد میشوندPhysical)) و نوع دوم از خطاهای نرم افزاری حاصل میشوند که قابل تعمیر هستند ( logical )
نحوه به وجود آمدن بدسکتور های نرم افزاری یا منطقی:
ممکن است سکتورهای ما به صورت فیزیکی آسیب ندیده باشند ولی با این حال دادههای موجود در آن تغییر داده شده باشند. این مشکلات معمولاً به دلیل مشکلات نرم افزاری، اختلال در سیستم عامل و یا کنترلر هارد، قطع شدن تامین کننده برق هارد و … پیش بیاید که به هر دلیلی باعث اختلال در پروسه خواندن/نوشتن هارد شده و دادههای غیر کاملی را بر روی سکتورها ذخیره کند. بدسکتورهای نرم افزاری معمولا قابل رفع هستند
در تصاویر زیر نحوه چک شدن سکتورها قبل و بعد از بدسکتورگیری را مشاهده میکنید:
تصویر سکتورهای خراب و آدرس آنها
تصویر سلامت سکتورها
نحوه به وجود آمدن بدسکتورهای سخت افزاری:
اجزای درون هارد دیسک بسیار حساس هستند، برای مثال فاصله بین هد و صفحات هارد دیسک (پلترها) به قدری کم است که در موقع کار کردن هارد با یک تماس انگشت دست میتواند مشکلات مختلفی را ایجاد کند. هارد دیسک ها معمولاً دربرابر ضربات فیزیکی بسیار بسیار حساس میباشد و افتادن هارد دیسک از یک فاصله کم هم میتواند به آن آسیب جدی وارد کند.
هاردهای سالید (SSD) معمولاً در برابر ضربات فیزیکی مقاوم هستند به این دلیل که اجزای مکانیکی در داخل آن وجود ندارد و کلیه اطلاعات در چیپ ها ذخیره سازی میشوند، اما با این حال این هاردها نیز مثل هارد دیسک های مکانیکی میتوانند در برابر عوامل مختلفی مثل کار کردن مداوم دچار بدسکتور شوند. بد سکتورهای فیزیکی غیرقابل تعمیر هستند و در صورتی که هارد شما دارای بد سکتور است، بهتر است از اطلاعات مهم خود یک نسخه پشتیبان تهیه کنید و یا اینکه آنها را به یک هارد دیگر منتقل کنید.
معمولا هاردهای دارای بدسکتور سخت افزاری پس از مدت کوتاهی دیگر قابل شناسایی نمیباشند و بازیابی اطلاعات از روی اینگونه هاردها یک کار بسیار تخصصی و پیچیده میباشد.
مجموعه نوین هارد اصفهان با بهره گیری از تجهیزات بسیار پیشرفته و نیروهای متخصص این کار را با دقت و کیفیت بالا انجام میدهد
نظر خود را به اشتراک بگذارید